Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ


Εντυπωσιακό σκηνικό πατητής τσιμεντοκονίας
Ένα υλικό το οποίο ακούγεται συνεχώς μα πολλοί δεν το γνωρίζετε. 

Κι όμως! Είμαι σίγουρη ότι το έχετε συναντήσει τόσες πολλές φορές και δεν το ξέρετε...
Ίσως μάλιστα να αναρωτηθήκατε κι εσείς οι ίδιοι για το όνομα, την προέλευση ή τη σύστασή του...

Είμαι εδώ κι αυτόν τον μήνα με σκοπό να σας ενημερώσω για ένα υλικό το οποίο προσφέρει υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα στους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, είναι  εύκολο στην εφαρμογή του και πολύ ανθεκτικό λόγω της σύστασής του. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα σε τυχόν ανακαινίσεις ή κατασκευές που έχετε στα άμεσα πλάνα να κάνετε. 

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη δόμηση σίγουρα το γνωρίζουν και μάλιστα πολύς "ντόρος" έχει γίνει γύρω από το όνομά του...

Ο λόγος για την πατητή τσιμεντοκονία, ένα υλικό με υπέροχες εφαρμογές, πολλά υποσχόμενο κι ας μην είναι κάτι το καινούριο!




Ιστορία πατητού τσιμεντοκονιάματος


Η χρήση κονιαμάτων στη δόμηση αποτελεί μία πρακτική η οποία χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα σε παλιές κατοικίες της Ιορδανίας, της Ινδίας, στην αρχαία Κίνα, στις πυραμίδες της Αιγύπτου, στην αρχαία Ρώμη καθώς και σε οικοδομήματα της αρχαίας Ελλάδας. Πολλές από εκείνες τις τεχνικές εγκαταλείφθηκαν, ενώ άλλες διεκδικούν μέχρι σήμερα μία θέση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και διακόσμηση.


Στην Ελλάδα τη μέθοδο του πατητού τσιμεντοκονιάματος τη συναντάμε στο παρελθόν συνήθως σε επιφάνειες και χώρους βοηθητικούς (αποθήκες) ή δευτερεύοντες ως την οικονομικότερη επιλογή αλλά και σε χώρους που χρειάζονταν στεγανοποίηση (μπάνιο, εξωτερικές σκάλες κ.α.). Κατά την τεχνική εκείνη το κονίαμα (τσιμέντο) συμπιεζόταν με το μυστρί μέχρι η επιφάνεια να γίνει λεία και αδιαπέραστη από το νερό.
Οπτικό αποτέλεσμα τελικής επιφάνειας από πατητή τσιμεντοκονία.


Σύσταση της πατητής τσιμεντοκονίας


Σήμερα η πατητή τσιμεντοκονία θεωρείται το πλέον οικολογικό υλικό. 
Είναι ουσιαστικά το αρχαίο «δυαδικό τσιμέντο». Χαίρω πολύ....και πού να ξέρετε τι είναι το «δυαδικό τσιμέντο» θα μου πείτε...  

Η σύσταση του αποτελείται από θηραϊκή γη (ποζουλάνη), ποταμίσια άμμο (δεν περιέχει άλατα), υδραυλικό ασβέστη (σκόνη) και νερό. Η ανάμιξη αυτών των υλικών μας δίνει ένα πολύ ισχυρό κονίαμα που είναι εργάσιμο όπως ένα κανονικό κονίαμα σοβατίσματος. Είναι πιο υγιεινό βέβαια επειδή επιτρέπει στο τοίχο να αναπνέει ενώ ταυτόχρονα δεν απορροφά νερό. Επιπλέον λόγω της απουσίας του τσιμέντου δε δημιουργούνται  ρηγματώσεις.

Τώρα θα αναρωτιέστε πως η πατητή τσιμεντοκονία δεν περιέχει τσιμέντο. Η απάντηση κρύβεται στην αλεσμένη ποζολάνη, η οποία αναμεμιγμένη με άσβεστο και νερό δημιουργεί ένα είδος τσιμέντου σχηματίζοντας υδραυλικές ενώσεις. Με την πρόσμιξη χρώματος (κεραμάλευρο) μπορεί να πάρει ότι χρώμα θέλουμε.

Υ.Γ. Η σύσταση του υλικού διαφοροποιείται από εταιρία σε εταιρία γι'αυτό προσοχή εαν επιθυμείτε ένα 100% φυσικό προϊόν.




















Εφαρμογές σε γυμναστήρια // εκθεσιακούς χώρους // καταστήματα






Εφαρμογές πατητής τσιμεντοκονίας


Η μινιμαλιστική αίσθηση που αφήνει η πατητή τσιμεντοκονία ενός χώρου ενιαίου χωρίς αρμούς την καθιστά ιδανική για χώρους υψηλής ποιότητας και σύγχρονης αισθητικής. Η ενισχυμένη σύσταση της, την καθιστά ιδανική για δάπεδα συχνής χρήσης όπως γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εκθεσιακούς χώρους αλλά και κατοικίες, γραφεία, spa, εξωτερικούς χώρους ακόμα και τραπέζια, πάγκους εργασίας, νεροχύτες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!



Εφαρμογές της πατητής τσιμεντοκονίας

Κατάλληλα υποστρώματα για την εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας θεωρούνται το σκυρόδεμα, το τούβλο, και το τσιμεντοκονίαμα. Ανάλογα όμως με τις ιδιότητες του εκάστοτε προϊόντος και τις υποδείξεις του παρασκευαστή η πατητή  τσιμεντοκονία μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας σε υφιστάμενα δάπεδα όπως κεραμκά πλακίδια, μωσαϊκά, μάρμαρα κ.α. Μετά το πάτημα του κονιάματος και το στέγνωμά του οι επιφάνειες αλείφονται με προστατευτικό και αδιαβροχοποιητικό υγρό.  Αυτό είναι που δίνει την τελική γυαλιστερή ή ματ επιφάνεια.



Η εν λόγω τεχνική της πατητής τσιμεντοκονίας είναι εξ ολοκλήρου φυσική και χειροποίητη και γι’αυτό καμία επιχρισμένη επιφάνεια δεν μοιάζει απόλυτα με την άλλη, χαρακτηρίζοντας το κάθε έργο ως μοναδικό. Ο χρόνος μέχρι τη χρήση του δαπέδου είναι σχετικά μικρός.

Πολύ σημαντικό είναι να βρείτε το κατάλληλο συνεργείο που να είναι έμπειρο σε αυτή την τεχνική ώστε να μη βρεθείτε με ανεπιθύμητα αποτελέσματα ρηγματώσεων και υγρασίας.. 

Η ανάθεση του έργου σας στον "ειδικό" διακοσμητή ή αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων είναι πάντα μία εύκολη λύση που σας λύνει τα χέρια χωρίς ρίσκο, έχοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.



Τέλος εάν σας αρέσει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που δίνει η πατητή τσιμεντοκονία αλλά είστε κάπως συντηρητικοί στα άγνωστα για εσάς υλικά, σας ενημερώνω λοιπόν ότι υπάρχουν στο εμπόριο πλακάκια με όψη τσιμεντοκονίας και σε πολλούς χρωματισμούς μάλιστα....Η επιλογή είναι δικιά σας!


Συμβουλή του μήνα


ΑΓΓΙΞΤΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΥΦΗ ΤΟΥΣ...

  ...μόνο έτσι θα καταλάβετε τη διαφορετικότητά τους!


Αναστασια Καραβασίλη

MSc Interior Designer





7 σχόλια:

  1. Πόσο ασφαλές είναι το υλικό αυτό σε χώρους με υγρασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν εφαρμοστεί σωστά το υλικό από έμπειρο συνεργείο δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος ακόμα και σε άμεσα εφαπτόμενους χώρους από το νερό, όπως ντουζιέρες, νιπτήρες κτλ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ για περιπτώσεις ανιούσας υγρασίας, δηλαδή όταν σε ένα χώρο η υγρασία ανέρχεται από το έδαφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιο πιθανό είναι να "σκάσει" το υλικό. Πάντα θα πρέπει να καλείτε τον ειδικό να βλέπει τον υφιστάμενο χώρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή δουλειά μπράβο. Η πατητή τσιμεντοκονία ομορφαίνει πολύ τον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλό τοάρθρο σας για την πατητη τσιμεντοκονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή