Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Interior Design & Fashion Design











Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων και Σχέδιο Μόδας
(Interior Design)
  and  (Fashion Design)

Πώς αλληλοεπιδρούν οι δύο χώροι μεταξύ τους; Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά; Κοινές τάσεις; Κοινοί υποστηρικτές;





Βεβαίως και υπάρχουν! Η αλληλοεπίδραση είναι παραπάνω από εμφανής.
Σχέδια, γραμμές, χρώματα, υφάσματα είναι κάποια κοινά χαρακτηριστικά που συναντάει κανείς με την πρώτη ματιά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα πίσω από την "εικόνα", π.χ. ο τρόπος σύλληψης μιας ιδέας σε ένα project (έργο) ή οι επιρροές από τα καλλιτεχνικά κινήματα του προηγούμενου αιώνα. Επιπλέον και οι δύο χώροι αποκαλύπτουν τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτιστικές μεταβολές και παρουσιάζουν ομοιότητες σε διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς της πραγματικότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας ήταν αρχιτέκτονες (Pierre Cardin, Paco Rabanne κ.α.) και πολλοί αρχιτέκτονες ήθελαν να γίνουν σχεδιαστές μόδας. Πολλοί είναι οι επώνυμοι αρχιτέκτονες και Interior Designers οι οποίοι έχουν σχεδιάσει  ρούχα για διάσημους οίκους. Αντιστοίχως όλοι σχεδόν οι σχεδιαστές ρούχων δημιουργούν μόνοι τους τον προσωπικό εσωτερικό τους χώρο.






Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της συνύπαρξης των δύο χώρων είναι ο τρόπος με τον οποίο εισβάλλει η μόδα στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Οι ίδιοι οι σχεδιαστές μόδας λανσάρουν τις προσωπικές τους συλλογές για το σπίτι (κάτι ξέρουν αφού πουλάει το brand τους) και μεγαθήρια ξενοδοχεία boutique, σπίτια, γραφεία κτλ. "ντύνονται" αποκλειστικά από τους οίκους τους. Οι γραμμές που ακολουθούνται στις εκάστοτε συλλογές τους για το σπίτι, είναι φυσικά οι ίδιες με αυτές των ρούχων τους.





















Δεν είναι μόνο οι γραμμές κοινές και τα σχήματα, αλλά τα συναισθήματα! 
Στα συναισθήματα, τις σκέψεις και την ατμόσφαιρα βρίσκεται η πραγματική συνύπαρξη των δύο χώρων. Σου προκαλέι άνεση ένας χώρος/ρούχο; Είναι κλασσικό ή μοντέρο; Έχει στυλ και άποψη; Σου παρέχει ζεστασιά; Σου θυμίζει κάτι από το παρελθόν; Όλες αυτές τις ερωτήσεις τις κάνουμε σε καθημερινή βάση προκειμένου να πάρουμε πληροφορίες για τη διακόσμηση ενός χώρου ή ενός ενδύματος.


Vintage στυλ στον χώρο της μόδας και της διακόσμησης






















Ένας χώρος λοιπόν μπορεί να είναι πολύχρωμος σαν τα μοτίβα του Missoni, απλός και κομψός σαν τα συνολάκια της Chanel αλλά και κλασσικά αυστηρός σαν τα business κοστούμια του Armani.
Μη σας φανεί περίεργο αν ακούσετε σε ένα "μπαροκινό" παλάτι ή κατοικία που βρεθήκατε για ξενάγηση, οπαδοί της μόδας να κραυγάζουν "Ουάου ο χώρος είναι πολύ Dior" εννοώντας ότι είναι επιβλητικός με διάκοσμο όπως αντιστοίχως θα χαρακτήριζες τις δημιουργίες του οίκου στο ξεκίνημά του!!!

















Υ.Γ. Έμπνευση του άρθρου στάθηκε το
κρατικό σχέδιο «Αθηνά». 
(Για όσους δεν το γνωρίζουν το σχέδιο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου να αναδιαρθρωθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.)


Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο το τμήμα των ΤΕΙ Σερρών "Εσωτερική  Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση και Σχεδιασμός  Αντικειμένων" καταργείται και συγχωνεύεται με τα τμήματα "Έτοιμου ενδύματος και κλωστοϋφαντουργίας" στο Κιλκίς και "Σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου και επίπλου" στην Καρδίτσα. (αντί να μεταφερθεί στην Αθήνα όπου υπάρχει ακριβώς το ίδιο τμήμα)

Δηλαδή ο μελλοντικός αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων γίνεται εξαναγκαστικά σχεδιαστής μόδας ή βιομηχανικός σχεδιαστής αντικειμένων. ΣΟΚ??!! Ακούγεται πραγματικά σοκαριστικό.....!  

Ύστερα από επικοινωνία με το ΤΕΙ Σερρών νεότερες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι το τμήμα θα συγχωνευτεί με το ίδιο τμήμα των ΤΕΙ Αθηνών..... Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο......
Ελπίζουμε το καλύτερο για τους φοιτητές του τμήματος!

Με πολλή αισιοδοξία για μια καλύτερη Ελλάδα
Αναστασία Καραβασίλη



4 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας, Καταλαβαίνουμε απόλυτα τις σκέψεις σας και συμφωνούμε. Σαν φωτογραφος γαμου τοποθετώ όλα τα επαγγέλματα σχετικά με αυτά που αναφέρετε στην κατηγορία τέχνη διότι είτε αρνητικά είτε θετικά καταφέρνουν να δημιουργήσουν συνεσθήματα που είναι και ο και ο σκοπός της τέχνης.

    Μπράβο για το blog σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία η τοποθέτησή σου πάνω στην τέχνη! Σε ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια στο έργο σου!!!

      Διαγραφή
  2. Πωλουντε αυτα γιατι μου αρεσαν οπωσ το 6ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι διαθέσιμη να σας απαντήσω αν μου πείτε τι ακριβώς ψάχνετε.

      Διαγραφή